Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Σεβασμός στη Φύση η απάντηση στην Οικολογική Κρίση

Αντιμετωπίζουμε το φυσικό περιβάλλον ως ένα δεδομένο που έχει οικονομική τιμή και μερίδιο στην κάλυψη των βιοτικών αναγκών μας, υποβιβάζουμε την φύση σε ένα καθαρά χρηστικό εργαλείο και την αλληλεπίδραση μας, μαζί της, σε μια απλή σχέση χρήστη - αντικειμένου. Η κατάχρηση της γης και του αέρα, των υδάτινων πόρων, των φυτών και των ζώων, οφείλεται στη πλεονεξία και την εγωιστική μας διάθεση, που κοντόφθαλμα υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενιών στο σημερινό μοντέλο φθηνής και "βρόμικης" ανάπτυξης.
Ο σεβασμός και η αγάπη στη φύση είναι η λύση στο οικολογικό μας πρόβλημα. Όχι η συμπάθεια, ούτε η διαχείριση και η συνετή εκμετάλλευση, ούτε ακόμα η νόμιμη απαίτηση και η λογική ιδιαιτερότητα. Δε μπορούμε να σώσουμε κάτι που δεν αγαπάμε. Οι τραγικές συνέπειες της οικολογικής κρίσης που ξεδιπλώνονται τριγύρω μας μπορούν να αναστραφούν. Μπορούμε να αναμορφώσουμε συνειδητά το περιβάλλον μας χρησιμοποιώντας δημιουργικά την τεχνολογία, να εκμεταλλευτούμε την ανθρώπινη δημιουργικότητα μας για να μεταμορφώσουμε και όχι για να μολύνουμε τον κόσμο μας.
Παρόλο που στην σκέψη όλων μας, το πρόβλημα της οικολογικής κρίσης φαντάζει σαν μια πολύπλοκη σπαζοκεφαλιά, ένα μυστηριώδες αίνιγμα, η λύση και η αποκωδικοποίηση του είναι απλή αλλά εφικτή μόνο με καθαρή σκέψη και με εκούσιο αυτό-περιορισμό στην κατανάλωση - σπατάλη τροφής και φυσικών πόρων. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μας πρέπει να διακρίνει μεταξύ του τι θέλει και τι του χρειάζεται.
Χρειάζεται συνεχής επαγρύπνηση για έναν ασφαλέστερο πλανήτη που αγωνίζεται να επιβιώσει. Οι κλιματικές αλλαγές λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, τα προβλήματα λειψυδρίας και ερημοποίησης, η μείωση της βιοποικιλότητας και η καταστροφή οικοσυστημάτων είναι απόρροια πολιτικών που βασίζονται στη σπατάλη σε φυσικούς πόρους και ρυπογόνες αντιλήψεις ανάπτυξης, που αξιολογούν την παραγωγικότητα υπεράνω της ανθρώπινης ακεραιότητας. Τα αγαθά της γης, τα «γεννήματα και τα θρέμματα της δημιουργίας» δεν είναι καταναλωτικά προϊόντα, αποκομμένα και αποξενωμένα από την προσωπική μας ζωή, αλλά αποτελούν κομμάτι της ίδιας της φυσικής μας υπόστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου