Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

για τη Θεσσαλονίκη μας

Η πόλη μας συλλογικό πείραμα, πρόσκληση για δημιουργία, φιλοξενία ιδεών και ελεύθερης έκφρασης που απογειώνουν την καρδιά μας διαχρονικά. Επιστροφή στην κοινωνία μέσα από μια πόλη εξαιρετικής αισθητικής, προικισμένης με ανθρώπους αφοσιωμένους σε υψηλό σκοπό, που αμφισβητούν την ασχήμια του τώρα, σέβονται τον αρχικό σχεδιασμό και την ιστορία και διεκδικούν το αύριο.

Η πόλη συνυπάρχει με τη βυζαντινή της παράδοση, διατρέχει το σύνολο της ιστορικής της διαδρομής μέσα από τους αιώνες, μοντέρνα και κοσμοπολίτισσα, χαρμάνι λαών, θρησκειών και πολιτισμών, η εξέχουσα φυσιογνωμία των Βαλκανίων.

Η ζωή στην πόλη δε μετριέται από δημοσκοπήσεις, δε ρυθμίζεται από πρόσκαιρους πολιτικάντηδες, δεν κλείνεται στη γυάλα. Είναι δημιουργία από μόνη της, γλυκιά κι απολαυστική, ανατρεπτική στην καθημερινότητά της, έξω από στεγανά και ιδεοληψίες. Πόλη σκληρής δουλειάς, κοπιαστικού μεροκάματου, ελεύθερου εμπορίου, ανταλλαγής προϊόντων και ιδεών, αβίαστα και φιλελεύθερα. Ευρωπαϊκός πολιτισμός με μυρωδιά Ανατολής, υπό την σκέπη του Αγίου Δημητρίου.

Μαράζι στην καρδιά η ανυπαρξία της πόλης τα τελευταία χρόνια, θυσία στην κρίση ιδεών που πρωτίστως βιώνει η χώρα και δευτερευόντως στην οικονομική κρίση. Χωρίς όραμα, χωρίς στρατηγική, κλυδωνίζεται σε ατελέσφορες περιπλανήσεις αγνοώντας τις ρίζες της και τη θέση της στον χάρτη. Μητρόπολη των Βαλκανίων, κόμβος στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, απάγκιο των γειτονικών λαών – Ποντίων, Εβραίων κι Αρμενίων – προσφύγων και περιηγητών του κόσμου όλου. Άνθρωποι που παλεύουν σκληρά, που με την προσωπική τους επιτυχία και καταξίωση παρασύρουν το συλλογικό καλό, αναπτύσσουν οικονομικά και πολιτιστικά την πόλη, αντιπαλεύουν τη μιζέρια, διεκδικούν κάτι καλύτερο.

Η επιτυχία δεν χαρίζεται σε κανένα, ούτε ζητιανεύεται. Παρά την ιστορική διαδρομή αιώνων η πόλη σκιρτάει από νιάτα και ζωντάνια. Ψάχνει για φρέσκιες ιδέες, για νέους ανθρώπους με όρεξη για δουλειά, για όραμα δημιουργίας με σεβασμό στη διαφορετικότητά της. Ας ελευθερώσουμε επιτέλους την πόλη μας, μαζί με κάθε στοιχείο δημιουργίας και προσφοράς που διαθέτει. Η Θεσσαλονίκη μας το αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου